Rolinha Kross

Rolinha Kross behoort tot de top van de Nederlandse vertolkers van het Oost-Europees en Jiddisch lied. Al jarenlang is zij te gast op alle grote Nederlandse en buitenlandse podia voor wereldmuziek. Haar stijl is een fusion van Jazz, Balkan en Jiddische muziek, Klezjazz: een “Kross-over” van stijlen die verbinding hebben met haar eigen culturele achtergrond.

Veelzijdig
Rolinha is een veelzijdig zangeres, door de jaren heen heeft ze zich vele genres eigen gemaakt: van Musical tot Jazz-standards en van Flamenco tot Franse Chansons. Ze houdt van improvisatie en springt graag in op muzikale uitdagingen.

Biografie Rolinha Kross

Sense
Rolinha Kross heeft een Joods/Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Al vanaf jonge leeftijd werd zij gefascineerd door Oost-Europese muziek en de Jiddische taal. Zij trad met diverse groepen op, o.a. met haar moeder, Ilona Cechova, onder de naam Sense. Daarnaast volgde Rolinha de zangopleiding jazz/lichte muziek op het Conservatorium in Hilversum (nu Amsterdam).

You’re the Top
Direct na het conservatorium volgde een tournee met de musical “YOU’RE THE TOP”, met Willem Nijholt in de hoofdrol. Intussen werkte ze samen met Klezmokum, Salomon Klezmorim en diverse jazzensembles.

Rolinha Kross Trio
Van het Rolinha Kross Trio met Bokkie Vink en Theo van Tol kwam een cd uit: “Tsigayner Klezmer”. Er volgden vele optredens in binnen- en buitenland, w.o. Canada en Curaçao.

Ramses Shaffy
Rolinha maakte deel uit van de theatertour van Ramses Shaffy in 1997. Daarna volgde een produktie over Ira Gershwin met o.a. Ernst Daniël Smid, Mathilde Santing en Denise Jannah.

Mazzeltov
In 2002 ontstond de samenwerking met de klezmergroep Mazzeltov. Ook met deze groep volgden vele optredens in binnen- en buitenland en werden vier cd’s opgenomen.
Met Mazzeltov trad Rolinha drie maal op in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarnaast heeft ze solo in 2011 in het DeLaMar Theater opgetreden, als muzikaal intermezzo tijdens het Cabaret Festival, met een eigentijds Jiddisch muziekprogramma.

Het is Rolinha Kross die met haar heerlijke stem en haar uitstraling de sfeer bepaalt.” – De Stentor

“Rolinha Kross heeft zich tot een zangeres van klasse ontwikkeld. Haar stem is daadkrachtig, loepzuiver, extrovert als haar begeleiders zich onderdompelen in uitbundigheid; en fluweelzacht en sensueel in de intieme passages.” – de Volkskrant

“Rolinha Kross is een brok enthousiasme met een enorme warme uitstraling. Zij droeg de voorstelling van begin tot einde met haar ongedwongen presentatie.” – Zing Magazine